Кои са те?

Революционерът

от Сатпрем

Каква сила те тласка, о, човеко и кое ни води в непознати за нас дълбини и привидно ни кара да блуждаем тук и там, докато не видим чудото, зяпайки край пътя? Като че ли това чудо е било “предварително обмислено”, ако си спомним думите на Малро. И по какъв ли път сме ходили преди, в отминалите времена, за да пресечем отново същата следа, където всичко изглежда очевидно, в съгласие, обединено отново? Ето къде сме най-накрая; ние сме встрани от пътя си, след толкова много напразни стъпки, толкова много глупави търсения.

Никога няма да престана да се чудя на траекторията, подобна на светкавица, която, едва излязъл от онзи “човешки” колапс, ме отведе първо в подножието на Сфинкса, пред тази Загадка, застинала в пясъците, а след това – при сияйното Чудо: Шри Ауробиндо. Десет месеца след онази тифозна агония, когато не знаех много добре дали искам да живея и за какво, аз бях пред самата Съдба – смърт, и живот.

Беше 24 април 1946 година. Бях на двадесет и две и половина години.

Когато пристигнах в резиденцията на губернатора на провинция Пондичери, аз не знаех нищо за Шри Ауробиндо. Знаех само, че е бил “революционер”, който е бил хвърлен в затвора от англичаните и едва не са го обесили.

Поради което той веднага ми стана симпатичен. (!)

Хората казваха още, че той бил “Мъдрец”.

Но аз бях пълен невежа по отношение на “Мъдростта на Изтока ”  целият текст

lotus

Учението на Шри Ауробиндо и метод на садхана

Шри Ауробиндо

Учението на Шри Ауробиндо води началото си от това на древните мъдреци на Индия, според които зад видимото във вселената стои Реалността на Битие и Съзнание, Аз на всичко, единствен и вечен. Всички създания са обединени в този Един Аз и Дух, но са разделени от известна обособеност на съзнание, от непознаване на тяхното истинско Аз и Реалност в ума, живота и тялото. С помощта на определена психологическа дисциплина е възможно да се премахне този воал на разединено съзнание и да се осъзнае истинското Аз, Божественото вътре в нас и във всичко.

Учението на Шри Ауробиндо утвърждава, че това Единно Битие и Съзнание е въвлечено (инволюирано) тук в Материята. Еволюция е методът, чрез който то се целият текст

lotus

Визията на Шри Ауробиндо

Отвъд човека като вид„, Жорж ван Фрекем, Глава 7

Това е всеобхватна духовна революция,

преустройваща материята и творението.

– Майката

АУРОБИНДО ГХОШ и Мирра Алфасса, които отсега нататък ще наричаме Шри Ауробиндо и Майката, въпреки така различния си произход, достигнали до сходни преживявания и еднаква визия. “Не съществува разлика между пътя на Майката и моя; ние имаме и винаги сме имали един и същи път – пътят, който води към супраменталната трансформация и божествената реализация; не само в края, но от самото начало пътят ни е общ” , писал Шри Ауробиндо. Истината е една, с всичките ѝ градации, а те дошли да привнесат на Земята нова градация, “по-истинска Истина”. При това, тъй като тези опитности и тази визия били формулирани главно от Шри Ауробиндо в “Ария” като негов инструмент, за простота и удобство говорим за “визията на Шри Ауробиндо”. Тази визия се развивала постепенно и винаги духовният опит бил нейна основа и мерило. Никога Шри Ауробиндо и Майката не са възнамерявали да се спрат някъде по пътя, за да преразгледат полученото до момента познание и да го оформят в система. Тяхната визия била отворена и те отдавали цялата си енергия, за да съграждат, буквално всяка минута от живота си, доколкото било възможно, нов свят на Земята.

Отправната точка в мисълта на Шри Ауробиндо е известна в Индия като Веданта, с централната идея за Брахман. “Брахман е алфата и омегата. Брахман е Единият и освен него не съществува нищо друго.” “Брахман” е санскритска дума с наситена вибрация, описваща онова, което на запад бива наричано Бог или Абсолют. Важно е да се използва дума от среден род за началото, средата и края на всички неща целият текст
lotus

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: