Истинната душа

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ 1930-31

През 1930 и 1931 Майката разговаряла с група последователи, които се срещали с нея в залата на Ашрама, наречена Prosperity (Благоденствие). Част от нейните беседи са били стенографирани и след това възстановени. Включени са под формата на “Въпроси и отговори” в том 3 на събраните беседи и писма на Майката.

Обичайният живот и истинната душа

Обичайният живот е кръговрат от разни искания и неустоими желания. Докато човек е погълнат от тях, не може да има траен напредък. Трябва да намери начин да се измъкне от този кръговрат. Вземете като пример какво най-вече занимава хората в обичайния живот: те непрекъснато мислят за това какво ще ядат, кога ще ядат и дали се хранят достатъчно. За да преодолеете привързаността си към храната, следва да развиете в себе си спокойно отношение на равноприемане, така че да сте равнодушни към храната. Ако има храна – ядете, ако няма – това не ви безпокои и най-вече не прекарвате времето си в размисли за нея. И не мислете за храната негативно. Да сте погълнати от измислянето на методи и средства за въздържане от храна, както правят аскетите, е почти също толкова ангажиращо мисълта, колкото и когато сте погълнати от блянове по неустоими желания. Отнасяйте се спокойно към нея: това е главното. Нека мисълта за храната си отиде от вашето съзнание, не й придавайте важност.

Всичко това ще стане много просто тогава, когато влезете във връзка със своето психическо същество, истинната душа дълбоко във вас. Тогава ще почувствате колко незначителни са тези неща и че само Божественото е от значение. Когато човек пребивава в психическото същество, тогава се издига над неустоимите желания. Няма да жадувате за нищо, няма да изпитвате силно безпокойство или неустоимо желание. И ще имате усещането, че каквото и да се случва, се случва за добро. Не ме разбирайте погрешно, не бива винаги да мислите, че всичко е за добро. Не всичко е за добро, докато се намирате в обичайното съзнание. Когато не сте в правилното състояние на съзнанието, може да се заблудите в крайно погрешни посоки. Но щом като достигнете устойчив контакт с психическото си същество и се предадете на Божественото, каквото и да се случва оттам насетне, всичко ще е за ваше добро, тъй като всичко случващо се, както и да е завоалирано, ще е за вас категоричен отклик на Божественото.

В интерес на истината самото действие на искрено и спонтанно себеотдаване носи в себе си незабавна отплата – то носи такова щастие, такава увереност, такава защитеност, каквито нищо друго не може да даде. Но докато себеотдаването не извира непоколебимо от психическото, ще има периоди на смут, тъмни моменти измежду светлите. Само психическото същество поддържа непрекъснатия ход на прогреса, неговото движение е на непрестанен възход. Всички други движения са разпокъсани и непостоянни. И дори не можете да се усещате като индивидуалност, докато психическото не стане ясно различимо във вас, понеже именно то е истинната ви същност. Преди да познаете истинната си същност, вие сте публично място, а не индивидуалност. Във вас действат множество противоборстващи си една с друга сили. Така че ако искате да постигнете реален напредък, познайте истинната си същност, която е в постоянно единение с Божественото. Само тогава трансформацията ще е възможна. Останалите съставляващи на съществото ви са невежи: умът например често изпада в заблуждение, приемайки всяка блестяща мисъл за светоносна идея. Той е способен еднакво енергично да излага доводи както за, така и против Божественото: той е лишен от безпогрешен усет за истината. Виталът обикновено се впечатлява от всякаква проява на сила и е готов да съзре в нея Божественото. Само психическото същество е способно да различава какво е истина и какво – не, тъй като то непосредствено възприема върховното Присъствие, то безпогрешно отличава Божественото от всичко, което му противостои. Ако дори за миг сте влезли в контакт със своето психическо същество, вие ще носите в себе си непоколебима увереност в съществуването на Божественото.

Ще ме попитате как да познаете своето истинно същество? Призовавайте го, стремете се към него, желайте го както нищо друго на света. Повечето от вас тук присъстващите усещат влиянието на психическото си същество, но това е недостатъчно, необходимо е да постигнете пълното си отъждествяване с него. Всяко силно желание за съвършенство произлиза от него, но вие не осъзнавате източника, не си сътрудничите с него съзнателно, не сте се отъждествили с неговата светлина. Не мислете, че като говоря за психическо имам предвид емоционалната част от вашето същество. Емоциите се отнасят към сферата на висшето витално, а не на психическото същество. Психическото е постоянен пламък, който гори във вас, извисявайки се към Божественото и носейки със себе си усещане за сила, помитаща всички препятствия. Когато сте се отъждествили с него, вие имате усет за божествената истина – и тогава усещате, че всичко в света се движи от незнание с главата надолу и краката във въздуха!

Трябва да се научите да съедините това, което наричате своя индивидуалност, със своята истинна психическа индивидуалност. Вашата сегашна индивидуалност е нещо много разнородно, поредица от изменения, които все пак запазват известна неразривност, известно сходство или идентичност на вибрациите сред цялото това непрестанно движение. Нещо като река, която никога не е една и съща и при това притежава известен характер и известна устойчивост. Вашата нормална индивидуалност е просто сянка на истинната ви индивидуалност, а нея вие ще осъзнаете едва когато тази нормална индивидуалност, която в различни моменти се отъждествява с различна съставляваща от съществото ви – било с ума, било с витала или с физическото, влезе в контакт с психическото същество и го почувства като своето истинно същество. Тогава ще постигнете единение, нищо повече няма да може да ви разколебае или да ви хвърли в смут, ще напредвате неотклонно и постоянно и ще се издигнете над дребнавите движения.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: