„Човешкият цикъл“

Човешкият цикъл

Шри Оробиндо

Тези идеи вероятно ще провъзгласят тенденцията си първо във философията, в психологическото мислене, в изкуството, поезията, рисуването, скулптурата, музиката, в главната идея на етиката, в прилагането от мислителите на субективни принципи в социалните въпроси, дори може би, макар това да е рисковано усилие, в политиката и икономиката, тази твърда неподатлива земна материя, която най-много се съпротивлява на всичко освен на едно грубо утилитарно отношение.
Ще има нови неочаквани разклонения в науката, или поне изследвания… Ще бъдат направени открития, които изтъняват стените между душа и материя; ще има опити да се продължи точното знание в психологическите и психическите царства с реализирането на истината, че и те си имат свои собствени закони, които са различни от физическите, но не по-малко закони просто защото убягват на външните сетива и са безкрайно пластични и фини.
Религията ще се постарае да отхвърли тежкото си туловище от мъртвите наслоения на миналото и да възстанови силата си в изворите на духа.
Това са сигурни знаци, ако не на нещото, което ще бъде, то поне на една огромна възможност за него, на едно усилие, което със сигурност ще бъде направено, може би на един друг стремеж с по-широк размах и по-добре надарен интелект, способен не само да чувства, но и да разбира Истината, която търси да бъде чута.
Издател Шамбала, януари 2011
Преводач Любомир Димитров

На вниманието на българските читатели представяме първата книга на Шри Оробиндо издадена на български език. Шри Оробиндо е йогин, философ и поет и писател от най-голяма величина, известен с поставянето на основите на Интегралната йога и Супраменталната йога.
В ранните си години той също така е бил и един от големите лидери на индийското движение за национална независимост, заради което е прекарал близо година от живота си в затвора в Алипор. По време на престоя си в затвора, обаче, той има серия от духовни преживявания, които променят живота му напълно.
Книгите му са източник на дълбоко познание и представляват голям интерес за всички, които търсят да узнаят повече за това какво представлява човекът, как е устроен, какво е неговото минало, настояще и бъдеще.
Освен ненадминатата дълбочина на трудовете му, Шри Оробиндо има много проницателно око за фините и невидими феномени на съзнанието и успява с научна прецизност да обясни духовни теми, проблеми и явления, които обикновено ни се струват неясни и неопределяеми. Мисълта му е “сферична”, защото успява не само да погледне всяка тема от всички гледища, но и да ги съгласува и синтезира.
Без съмнение Шри Оробиндо е един от най-големите автори на всички времена. За нас е голямо удоволствие да предложим на българския читател една от базовите му книги, третираща темата за психологическата еволюция на човека и обществото. Една уникална книга!

Любомир Димитров, преводач

СЪДЪРЖАНИЕ

Бележки към първото издание……………………………….. 7

Предговор към българското издание………………………. 9

1.  Цикълът на обществото……………………………………. 13

2.  Епохата на индивидуализма и разума……………….. 29

3.  Идването на субективната епоха………………………. 45

4.  Откриването на националната душа…………………. 57

5.  Истински и фалшив субективизъм……………………. 69

6.  Обективната и субективната гледни точки за живота…… 85

7.  Идеалният закон на социалното развитие…………. 97

8.  Цивилизация и варварство…………………………….. 111

9.  Цивилизация и култура………………………………….. 125

10.  Естетична и етична култура………………………….. 141

11.   Разумът като ръководител на живота……………. 155

12.   Мястото и ограниченията на разума……………… 171

13.   Разум и религия……………………………………………. 185

14.   Супрарационалната красота…………………………. 203

15.   Супрарационалното добро……………………………. 217

16.   Супрарационалният краен смисъл на живота …231

17.   Религията като закон на живота……………………. 257

18.   Инфрарационалната ера на цикъла……………….. 271

19.   Пътят на рационалната епоха……………………….. 285

20.  Краят на пътя на разума………………………………… 309

21.   Духовната цел и живот……………………… ………… 329

22.  Необходимостта от духовната трансформация. 343

23.   Условия за идването на една духовна епоха….. 363

24.  Идването и развитието на духовната епоха…… 387

БЕЛЕЖКИ КЪМ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ

Главите, съставящи тази книга, бяха написани под заглавието „Психологията на социалното разви­тие“ в броевете на философското месечно издание „Ариа“ от 15-ти август 1916 г. до 15-ти юли 1918 г. и в тях са използвани скорошни и съвременни събития, а също и илюстрации от миналата история за обясне­ние на теорията на социалната еволюция, изложена в тези страници. Следователно читателят трябва да се върне в ума си към събитията от този период, за да проследи линията на мисълта и атмосферата, в която тя се е развила. По едно време се предложи необхо­димостта от осъвременяване на тази част, особено по отношение на по-късните тенденции в нацистка Гер­мания и развитието на тоталитарния комунистически режим в Русия. Но след това се установи, че същест­вуваха достатъчно предвиждания и загатвания за тези събития и по-обстойното им описание или критика не беше най-важното; и без тях вече беше налице една адекватна разработка и ясно обяснение на тази теория за социалния цикъл.

Шри Оробиндо, ноември, 1949

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: