„Мер или Божественият материализъм“

The Mother or the Divine Materialism

Сатпрем

„Мер и аз, ние сме едно в две тела“

Шри Ауробиндо

Издател Сарасвати, 2000

Книгата не е в продажба към момента, но все още може да се поръча на zazorjavane@gmail.com

Книга за живота на Мер, най-близката сътрудничка на Шри Ауробиндо, в която се поставя въпросът за бъдещето на нашата цивилизация.
Човечеството не е пред края на своята цивилизаиия, а само в края на един цикъл в геологически и палеонтологически смисъл. „Човекът е ПРЕХОДНО същество“, е казал индийският мъдрец Шри Ауробиндо. и именно този преход от човешкия вид към един друг вид е основният въпрос на епохата, в която живеем. Как може Човекът да осъществи прехода към новия вид? Каква е природата на подобна физическа трансформация, а от тук и въпросът каква е природата на самата материя, в която изглежда се движим в безкраен кръг.
Един интересен научен експеримент открива в дълбоките пещери на Мексико малки същества, наречени аксолотли, които векове наред живеят и се възпроизвеждат като ларви под калните води. При трансплантиране в друг вид среда те изведнъж се трансформират направо във възрастни саламандри, загубват хрилете и перките си и започват да дишат въздуха на повърхността. Как е възможна подобна внезапна промяна в друг вид? Какво става тогава със законите на аксолотлите? Ами ако някой „просветлен“ аксолотл предвидял следващата среда и опитал на собствената си плът да осъществи трансформацията, която се получава при живота в нея? И какво ако той открил, че материята не е това, което неговият вид мисли, че законите на живота не са тези, които те признават, че дори смъртта в крайна сметка не е нито живот, нито смърт, а отвъдна среда на един нов вид същества.
Тази изумителна опитност е тайната на Шри Ауробиндо и Мер. Защо те са напуснали телата си? Къде са те и какво се случва сега? А може би вече ТУК, на Земята има нещо ново, което се опитва да копае през нашите пластове кал и да ни изведе със силата си към един нов свят.

КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ЧИТАТЕЛ
Онова, което ни предлага Сатпрем, този бретонски моряк-поет, претърсил цялата планета между Бухенвалд и „Лабораторията“ на Шри Ауробиндо и Мер, за да търси отговор на изгарящия въпрос: „Защо всичко това…?“, е просто въведение към този отговор. То дава кураж на всеки, който носи, осъзнава и разгаря у себе си пламъка на съзиданието, да отиде още по-напред. Шри Ауробиндо го е казал: „Човекът не е стационарно същество.“

Нашата добре известна сънародничка Людмила Живкова, която очевидно е имала търсещ характер, както и съответните възможности, малко преди края на живота си е занесла българска земя там, където Мер е полагала основите на универсалния, международен град Ауровил. Сатпрем останал с чудесен спомен от тази „прогресивна българка“…

Книгите на Сатпрем са като приказки за феи, които обаче са реални и водят до нови преживявания на съзнанието, което вече не може да бъде спряно и задушено от нищо. Пишейки „Божественият материализъм“, погледът на Сатпрем е този на европееца, който, преситен от всички социални и други системи, изтощен от собствената си история, търси нещо друго и не може повече да съществува все по повтарящия се „стар“ начин… За българина – при цялата му нелека орис, а сега и с този свръхтежък „преходен“ период, революционният поглед на Сатпрем изглежда може би твърде остър и подбужда към прескачане на етапи. Но според статистиките главоломното развитие на света през последните 80 години по обема на информационния обмен се равнява на цялата ни история от пет хилядолетия насам. Така че това, което изживява съвременният българин, и невероятните трудности, на които сме подложени всички, се явява като неизбежно условие за нашето развитие и преход. Именно заради това съм убеден, че книгите на Сатпрем са актуални за България, която върви стремглаво напред в тази така болезнена, ала фантастична еволюция на човешкия вид.

Иван Пастухов, преводач

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: